Kilo Vermeye Nasıl Başladım? | 23 Nisan 2013


Merhabalar!

Sonunda "nasıl kilo vermeye başladım" yazıma başlayabildim. Biraz uzun bir yazı olacak, kusura bakmayın. 

Malum yaz aylarına iyice yaklaştık. Bikini dönemleri kapımızda. O yüzden şimdiden hazırlıklara başladık. Ama ben açıkçası bikini, yaz bahane kendi sağlığım açısından artık bir şeyler yapmam gerektiğini düşünüp, hayatıma sağlıklı bir şekilde devam etmeye karar verdim.

Annem tansiyon, babam şeker hastası, sülalede de zayıf insan olmayınca, DNA'cıklarım sağ olsun hayatım boyunca hep balık etliydim. Lise dönemleridir, sınavdır, öss'dir, Antalya'da okurken yurtta dengesiz beslenmelerdir derken, üstüne üzüntü stres ve dikkatsiz bir yemek hayatım olunca, kilo almak kaçınılmaz oldu. Şimdiye kadar kendimle hep barışıktım. Ama bu sefer bana ayrı bir hırs geldi. Ve  "ben bu işi yaparım!" dedim. Başladım diyete! :)

Ben buna diyet demiyorum artık "sağlıklı yaşam" diyorum. Şu anda 7. haftanın içindeyim. İlk 5 haftada 7 kilo verdim. Bir beden küçüldüm. Tartılmak için ikinci ayımın dolmasını bekliyorum. Artık nasıl bir irademe odaklandıysam gerçekten başkalarına zor gelecek dönemleri ben çok rahat atlattım.

Eskiden haftada 3-4 kere Burger King'lere gider, hiç su içmezdim. Çikolata gibi tatlı alışkanlığım yoktu. Arada bir yerdim. Şekeri bolca kullanırdım. Şimdi bunlardan tamamen uzağım.

Şimdi sizlere genel olarak neler yaptığımı yazacağım. Ben bile başardıysam siz neden başarmayasınız? Bu sadece sizin iradenize ve kendinize verdiğiniz önem ile bağlantılı. Ve ben bunu sadece porsiyonlarımı azaltarak başardım.


HADİ BAŞLAYALIM!

Öncelikle kendimize diyet yiyecekler alıp motive etmemiz şart. Karnımız acıktığında elimizin altında abur çubur şeyler değil, bunların olması bile bizim için kâr! Evinizde minik beslenme çantaları hazırlayıp, iş yerinize ya da okulunuza götürebilirsiniz.

KAHVALTI


Sabah kalktığımda bir bardak suyumu içiyorum. Kahvaltı, öğle yemeği ve akşam yemeğimi aynı saatlerde yemeye özen gösteriyorum. Gördüğünüz gibi kahvaltım gayet sade ve basit; bir dilim ekmek, domates, salatalık, peynir, şekersiz çay.


ÖĞLE VE ARA ÖĞÜNLER


Öğle yemeği olarak ya da ara öğünlerde, yukarıdaki fix menülerimden birini hazırlıyorum. Çok basit ve yapımı kolay, özen istemeyen şeyler. Bol bol yeşillik yemeye çalışıyorum. Üzerine ton balığı, peynir koyup bir porsiyon hazırlıyorum. Ya da minik bir kıtır dilim ekmek üzerine salam ve domates koyuyorum. Eğer okuldaysam ve yemekhanede yeşilliğe ait hangi yemek ya da salata varsa sadece onu alıp yiyorum. Bazen muz, elma eşlik ediyor bana bazen tarçınlı, yulak kepekli yoğurt... Bu tamamen size kalmış. Yapacağımız tek şey porsiyon azaltmak.


AKŞAM YEMEĞİ




Akşam yemeğinde ise, evde yemek olarak ne yapıldıysa, sadece ondan bir porsiyon olacak şekilde tabağıma alıp yemeğimi yiyorum. İki çeşit yemek mi var? İkisinden bir tabak doluncaya kadar alıyorum. Ayrı ayrı birer tabaktan iki tabak yemiyorum. En önemli olan şey de bu; tek porsiyonda yemek. Zaten bir süre sonra mideniz küçülecek fazlasını yiyemeyeceksiniz bile.


ÖDÜL GÜNÜ
Tüm bunların haricinde haftada bir gün kendime ödül günü belirliyorum. O gün içinde abartmamak şartıyla et, makarna, çok istediysem çikolata gibi yiyeceklerden yiyorum. Belki bir külah dondurma yiyorum. eğer bir gün çok kaçırdığınızı hissederseniz hemen o günü ödül günü ilan edin ve ertesi günden diyet programınıza devam edin.


EN ÖNEMLİSİ; HAREKET!


Başka yolu yok! Tamam yemeğimize içtiğimize dikkat ediyoruz. Az yiyoruz, ama hareket etmedikçe, kilo vermek gerçekten çok zor. Spor yaptıkça bir süre sonra vücut kendi istemeye başlayacak. Spor yapamadığınız her gün sizde rahatsızlık oluşturacak emin olun. Bir saat boş boş gezip, bilgisayar başında geçirmektense, kalkıp kendiniz için bir şey yapmanız daha güzel ve sağlıklı olmaz mı?

Benim spor rutinim, 45 dakika yürüyüş, 15 dakika parktaki aletlerden 50'şer kere yapmak ve sonrasında 30 dakika daha yürüyüş. Bu bile bana yeterli geliyor. İlk başlarda bir tur atınca bile nefes nefese kalırdım. Şimdi 6 tur arka arkaya koşunca bile yorgunluktan eser kalmıyor.

Eğer canım dışarı çıkmak istemiyorsa ya da hava kötü ise, hemen evdeki pilates cd'sini takıyorum ve 10 dakikalık pilates hareketlerini yapıyorum.


Dediğim gibi bu olaya diyet ve kilo vermek olayı gibi değil, "sağlıklı bir yaşam" olarak bakmalısınız. Siz dikkat ettikten sonra her şey kendiliğinden oluyor. Bu yaptıklarımı bir ay gerçekten uyarak yaptığınızda sizde değişimi göreceksiniz. Eski kıyafetlerimi, kotlarımı, eteklerimi tekrar dolaptan çıkarttım ve keyfini sürüyorum!


Ve en önemlisi;
Mutlu olun.
Kendinizi sevin ve güvenin.
Gülümseyin!


Sevgilerimle,


Facebook • Twitter • Instagram

Snapchat'ten takip etmeyi unutmayın; "minecanan"

Etiketler: , , , , , , , ,