Roaccutane Tedavisi - Sık Sorulan Sorular & Cevapları



Merhaba!

Bundan çok uzun zaman önce -bir yılı geçmiş- Roaccutane tedavisine başlamıştım. Bu benim için 15 Mart ve 19 Kasım 2014 tarihleri arasında minik bir macera olmuştu. Size her hafta olmasa da, sık sık gözlemlerimi aktarmak için yazılar yazdım. Yazılar yazdıkça blog'a yorumlar ve mailler aldım. Bu yorumları ve mailleri tekrar okudum. Sorulan tüm soruları not ettim.

Bana o uzun ama uğraştırıcı maceramda yorumlarınız ve mailleriniz ile çok destek oldunuz. Teşekkür etme sırası şimdi bende... Bu yüzden elimden geldiğince açıklayıcı ve ayrıntılı bir yazı yazmaya çalışacağım.

Hadi başlayalım! ^_^


2-3 sivilcem var, sence Roaccutane kullanmaya başlamalı mıyım?
:)))))))) Hayır. Çünkü Roaccutane tedavisi iki üç tane minik sivilceler için değil, kist şeklinde olan -yani deri altından gelen- sivilceler ve ağır sivilce izlerini geçirmek için uygulanan bir tedavi. Bu yüzden 2-3 sivilce için bu kadar ağır bir tedaviye başlamanızı tavsiye etmem.

Roaccutane tedavisinde x. aydayım neden bir gelişme yok?
Her insan vücudu farklı olduğu için tedavinin etkisi de farklı zamanlarda olabiliyor. Bu yüzden sabırlı olup bütün dikkat edilmesi gereken şeyleri yerine getirdiğinizde mutlaka bir gelişme kaydetmeye başlayacaksınız. Burada en önemli olan şey; SABIR.

Tedavi süresince ağda ya da dövme gibi işlemler yaptırabilir miyim?
Hayır. Çünkü tedavi boyunca deriniz incelmeye başlayacak. Ağda yaptığınız an deriniz kalkacaktır. Çare; jilet :ı Acı eşiğiniz de düşeceği için hem acı çekmemek için hem de işlemden sonra olan sürede sıkıntı çıkacağından dolayı dövme yaptırmanızı da tavsiye etmem.

Tedavi bittikten sonra hemen ağda yaptırabilir miyim?
Hayır. Vücudun toparlanması biraz zaman alıyor. Bu yüzden 3-4 ay daha bekleyin derim. Siz zaten cildinizin hazır olup olmadığını hissediyorsunuz. Minik minik ağdalarla -bıyık, kaş alımı gibi- derinin kalınlaştığını anlayabiliyorsunuz.

Güneşe hiç çıkmamam mı gerekiyor? Hiç mi güneşlenmeyeceğiz, hiç mi yüzümüz gülmeyeceekasjna, pardon.
Tabii ki de çıkabilirsiniz. Fakat yüksek faktörlü güneş koruyucu krem kullandıktan sonra :) Günlük rutin işleriniz için dışarı çıksanız bile mutlaka krem kullanın. Eğer tatile gidecekseniz de akşam üstü 8-9 gibi güneşin batmasına yakın denize girin -ben öyle yaptım-. Özellikle kusma dönemi geçtikten sonra biraz daha saatleri esnekleştirebilirsiniz. Ama kusma döneminde güneşten korunabildiğiniz kadar korunun, çünkü sivilce izi kalma olayının temelleri işte bu süreçte ortaya çıkıyor.

Dudaklarım çok kuruyor ve saçlarımda kepeklenme oldu, ne yapabilirim?
Tedavinin en büyük etkisi de bu; dudak kuruluğu. Artık bundan sonra lipbalmlarla ve nemlendiricilerle en yakın arkadaş olacaksınız. Dudaklar için Blistex Medplus ve Neutrogena'nın lipbalmlarını kullanabilirsiniz. Yüz için La Roche Posay gibi dermokozmetik ürünleri kullanabilirsiniz. Saçlardaki kepeklenme ise vücut ilk şoku atlattığında geçiyor. Bu daha çok ilk iki hafta arasında meydana gelip, bitiyor.

Psikolojik olarak çok etkisi varmış, intihar edenler bile olmuş?
İnternetten araştırdığımda bu tür yazılarla ben de karşılaşmıştım. Kötü yazıları okuyarak moralinizi bozmayın. Bütün olay kendinizde bitiyor. Tedavi süresince karaciğerinizin yağ enzimlerini oluşturmasını engellediği için kilo verebiliyorsunuz. Alın bakın, güzel bir yönü :) Bol su ve hafif spor ile desteklediğinizde belki de istediğiniz kiloya bile inebilirsiniz. Evet ilk bir kaç ay, kusma dönemi derken cildiniz daha da kötüleşiyor, moralinizin bozulması çok normal. Ben bile "herhalde cilt kanseri oldum ve bu hiç geçmeyecek" demiştim. Ama yazının en başında da dediğim gibi, tedavide en önemli şey; SABIR. Sabredin ve sonucu görün, siz de şaşıracaksınız.

Yaz döneminde mi yoksa kış döneminde mi kullanmalıyım?
Rahat bir tedavi süreci için ve güneşten daha çok kaçabilmek için kış döneminde başlamanızı öneririm. Eğer yaz döneminde başladıysanız -benim gibi bilmeden- yukarıda belirttiğim şeyleri uyguladığınızda bir sorun olmayacaktır.

Tedavi süresince alkol kullanabilir miyim? Bebek düşünüyoruz, bir etkisi olur mu?
Tedaviden dolayı zaten A vitamini bombardımanına maruz kalmış zavallı karaciğerinizi bir de alkol ile yormak istemezsiniz. Bu yüzden tedavi süresince tertermiz bir hayat yaşamak en iyisi. Ben son zamanlara doğru iki kere kaçamak yaptım. O da bir şişe biraydı. Tedavi süresi boyunca hamile kalmanız yasak. Zaten bunu yapmayacağınıza dair bir imza attıktan sonra ilacınızı alabiliyorsunuz. Özellikle tedavi bitiminden 1.5 yıl sonrasında da bebek yapmamanızı öneriyorlar. Hiç mi sevişemeyecek TÜRKÜYEM?!

Karaciğere etkisi varmış, korkuyorum?
Hangimiz korkmadık ki. Ama bunun da bir çözümü var. Her ay doktora gidip kan tahlilleri yaptıracaksınız. Her tahlil sonucunda karaciğer değerleriniz normal çıktıysa tedaviye devam edeceksiniz, bu kadar basit. Normal değerlerde değilse de anında doktor tedaviyi bitiriyor zaten.

Tedavi süresi boyunca neler yemeliyim?
Kullandığınız ilaç tam bir A vitamini bombası. Bu yüzden yorulan karaciğerinizi A vitamini içeren yiyeceklerden uzak durarak bir nebze rahatlatabilirsiniz. A vitamini içeren yiyecekleri Google'da ayrıntılı bir şekilde bulabilirsiniz. En önemlisi; bol bol su içmek. Kuruluğunuzu bir nebze dengeleyecektir. Ağır diyetler yapmaktan da kaçının ki halsiz kalmayın. Sağlıklı beslenerek ve dediğim gibi hafif sporla da çok rahat atlatabilirsiniz bu süreci.

Vücudumun her yeri ağrımaya başladı, ne yapmalıyım?
Bu ilacın bir yan etkisi maalesef. Bu yüzden doktorunuzdan yardım alabilirsiniz. Benim de bir süre ayak ağrılarım olmuştu. Uzun yürüdükten sonra oturduğumda ve tekrar kalkmaya çalıştığımda minik nineler gibi 1 km hızla yürümeye başlayıp sonradan hızlanabiliyordum. Bu tedaviden sonra bitiyor. Korkmayın.

Kusma dönemi ne zaman oluyor?
Bu da kişiden kişiye değişen bir durum. Bazıları tedavi süresince iki üç kere kusma dönemi yaşayabiliyor(muş). Benim bir kere oldu ve 2.-5. hafta arasında olmuştu. 7. hafta en kötü dönemimdi. Ama noldu, hepsi geçti. Bu süreçler sizde değişebilir.

18 yaşından küçüğüm, kullanabilir miyim?
En çok gelen sorulardan biri de buydu. Küçük kardeşlerden çok fazla mail aldım. 18 yaş altındakiler aile onayı ile tedaviye başlayabiliyor. Fakat dediğim gibi eğer iki üç sivilceniz için bunu düşünüyorsanız, boşuna tedaviye başlamayın. Vücudunuz gelişme döneminde olduğu için ergenlik döneminde bu tür sivilcelenmeler olacaktır. Eğer bahsettiğimiz kistik ve çok ağır sivilcelenmeler varsa, doktor ve aile kontrolü altında tedavi görebilirsiniz.

Tedaviden sonra yüzümüz eski cilt tipine dönüyor mu?
Maalesef :( Artık o 3-4 günde bir yıkadığımız saçlarımız ve yağlanmayan cillop cildimiz gidiyoooor, eskiden ne isek, o cilt tipimiz geri geliyor. Ama; yavaş yavaş, uzun bir süreç sonunda. Ben şu anda tedavi bitiminin üstünden 7 ay geçmesine rağmen kuru ciltten karmaya annnnca geçtim.

Tüylenme oluyor mu?
Bende oldu, çok rahatsız edici şekilde değil. Tüylerim sarı olduğu için de belli olmuyor.

Sivilcelerim fazlalaşmışken makyajsız dışarı çıkamıyorum, makyaj yapabilir miyim? Hangi makyaj malzemelerini kullandın?
Evet, yapabilirsin. Roaccutane'ın kendi bilgilendirme katalogunda makyaj yapabileceğinize dair bir sıkıntının olmadığı yazıyor. Ben de yaptım. O zamanlar çok az dışarı çıktığımdan dolayı da bu benim için bir artı oldu. Makyaj yaptığım zamansa normalde ne kullanıyorsam onu kullandım. Tabii cilt tipine uygun olan ürününü seçerek kullandım. Makyaj öncesinde mutlaka yüzüme güneş koruyucu krem de sürdüm.

Siyah noktalar geçiyor mu?
Ben tedaviye başlayıncaya kadar siyah noktamın olduğunu bilmiyordum. Tabii ki de rahatsız edici göze batan çekilde değildi ama tedavi boyunca yüzüm öyle yenilendi ki o bahsedilen bebek poposu kıvamına geldim. İşte o zaman siyah noktalarımdan kurtulduğumu anladım. Her hafta çektiğim fotoğraflarda da siyah noktalarımın yok olduğunu o zaman fark ettim.

Yüz bakım ürünlerimi kullanmaya devam edebilir miyim?
Tabii ki de edebilirsin. Kuru ciltler için olanı kullanırsan, daha yararlı olacaktır. Peeling özellikli temizleme jellerinden kullanmanı tavsiye etmem. Hassaslaşan cildiniz bir de o pütürcüklerle daha da zarar görmesin.

Burun kanaması yaptığı ya da regl dönemini uzattığı doğru mu?
Bunu yaşayanlar var. Ben yaşamadım. Burun kanamam olmadı ve regl dönemim hiç bir şekilde etkilenmedi. Dediğim gibi kişiden kişiye değiştiği için kesin bir şey diyemem.

Hemen bitsin diye 100 mg'a çıkarayım mı?
Ay napıyosun! Hayır. Dur, sakin ol. Mg'ı ne kadar az olursa vücudun o derece sakin bir dönem geçirecektir. Aman mg'ımını arttırayım da hemen bitsin tedavi deme. Ne dedik? SABIR. Ben her ay 40 mg kullandım. Hatta doktorum "istersen yükseltelim hemen bitsin" dedi. "Hayır" dedim. Çünkü vücudu daha fazla zorlamak istemiyordum. 8 ayda ama en az hasarla bitirdim. Öyle çılgınlıklar yapmayın, peki mi? Ve kesinlikle doktorun onayı olmadan kendi kendinize mg'ı yükseltmeyin.

Roaccutane tedavisi gördüm ve bitti diyelim, sivilcelerim tekrar çıkar mı?
Çıkabilir. Neden çıkabilir? Eğer "sivilcelerden kurtuldum, artık istediğimi yiyip içebilirim heyyoo" dersen, o karaciğerinin yine başı döner yine dengesiz yağ üretir, ve yine sivilcelerine merhaba dersin. Artık bundan sonra yediklerine de içtiklerine de dikkat edip vücuduna destek olacaksın ve umarım bir daha böyle kötü bir dönem yaşamayacaksın! :)


**

Sanırım akla gelebilecek bütün soruları cevapladım. Eğer hala bir sorunuz varsa lütfen buraya yorum ya da bana mail atın, ben de ona göre burasını güncelleyeyim.

Bu yazdıklarım kesinlikle benim yaşadıklarım üzerinden tecrübe edilmiş ve ona göre sorular cevaplanmıştır.
Lütfen doktorunuza danışmayı unutmayın.

Son olarak; SABREDİN, BOL SU İÇİN ve GÜNEŞTEN KORUNUN.



Çok uzun bir yazı oldu biliyorum. Sabrınız ve okuduğunuz için çok teşekkürler! Bir sonraki yazıda görüşmek üzere!



Sevgilerimle,


Facebook • Twitter • Instagram

Snapchat'ten takip etmeyi unutmayın; "minecanan"

Etiketler: , , , , ,